Current News

Information Sessions of the Study Abroad Team
Current Programme News
Events (external)

For information in English on studying and doing internships abroad, please click here.

***************************************************************************************************************************

Consultation hours during the winter semester 2021/22 (18.10.2021 - 18.02.2022):

STUDY ABROAD:

Wednesday 1 p.m. until 4 p.m. online-counceling
Thursday 9 a.m. - 12 in person-counceling in our offices

In order to visit the consultation hours you need to make an appointment https://www.terminland.de/uni-Frankfurt/online/studium_ausland

Booking is possible starting 10 working days up to 18 hours before the appointment - appointment duration 20 min - in person-counceling: 3G rule and FFP2 mask and only individual consultation - further information will be provided in the mail with the appointment confirmation.

You can reach us by phone during our regular office hours (see below) (except during meetings or holiday-related absences). If you do not reach us, please send us a mail outgoing@uni-frankfurt.de, which will usually be answered within 2-3 working days.

INTERNSHIPS ABROAD:

Monday 10 a.m. - 1 p.m. in person-counceling in our offices
Wednesday 1 p.m. until 4 p.m. online-counceling

In order to visit the consultation hours you need to make an appointment https://www.terminland.de/uni-Frankfurt/online/praktikum_ausland

You can reach us by phone during our regular office hours (see below) (except during meetings or holiday-related absences). If you do not reach us, please send us a mail auslandspraktikum@uni-frankfurt.de, which will usually be answered within 2-3 working days.

Availability by phone:

Study Abroad:
phone office hours:  +49-(0)69-798-17194
Mon - Fri:      Olaf Purkert   +49-(0)69-798-17190
Mon - Thu:     Jule Türke     +49-(0)69-798-12307

Internships abroad:
Mon - Fri:      Luisa Döhner   +49-(0)69-798-17195

INFORMATION SESSIONS OF THE STUDY ABROAD TEAM

about Studying and Internships Abroad

There will be no in person information sessions during summer 2021 due to the current situation relating to the Covid-19 regulations. We recorded info-videos for you (in German):

Infovideo Studium im Ausland

Infovideo Praktikum im Ausland

CURRENT PROGRAMME NEWS:

INTERNAL (Application to be completed at IO or otherwise within Goethe University):

DAAD PROMOS-Stipendium
Finanzierung von studienbedingten Auslandsaufenthalten bis 6 Monate
Deadline: Fri, 14. May 2021 (expired)

2022 Exchange Semester in Australia!
Ein Semester oder Trimester bei Studiengebührenerlass an einer Partnerhochschule in Queensland studieren
Deadline extended to: Tue, 18. May 2021 (expired)

2021/22 ERASMUS Study Abroad in Europe!
Deadline: 01. Feb 2021 (expired, check with departmental coordinators for spots not taken yet)

EXTERNAL (Programmes not administered by Goethe University, infos in German):

Stipendien der polnischen Regierung für Studien- und Forschungsaufenthalte an polnischen Hochschulen

Das polnische Ministerium für Wissenschaft und Hochschulwesen bietet deutschen Studierenden, Graduierten, Promovierenden und WissenschaftlerInnen Stipendien für Studien- und Forschungsaufenthalte an polnischen Hochschulen
Bewerbungstermin: 3 Monate vor Stipendienbeginn, in Ausnahmefällen weniger als 3 Monate

Studieren in Australien - Förderungen von der Ranke-Heinemann-Stiftung
Ranke-Heinemann Studienbeihilfe (10% Studiengebührenerlass) / Vollstipendien / Reisekostenstipendien
Bewerbungsfrist: verschiedene

Studium Downunder

GOstralia! / GOzealand!
Verschiedene Fördermöglichkeiten für ein Auslandsstudium in Australien oder Neuseeland - u.a. Vollstipendien für Ph.D. in Australien (alle Fächer!)

DAAD-Jahresstipendien zum Studium im Ausland
Der DAAD vergibt Jahresstipendien zum Studium an anerkannten Hochschulen im Ausland. Der Studienplatz wird von den BewerberInnen selbst organisiert. Stipendienleistungen umfassen eine monatliche Teilstipendienrate gestaffelt nach Studienstand (Studierende, Graduierte, Doktoranden) und Zielland und ggf. einen Zuschuss zu vor Ort anfallenden Studiengebühren sowie ggf. Reisekostenzuschuss.
Deadlines: je nach Programm und Zielregion
Nähere Informationen auf der DAAD-Webseite.

Auslands-BAföG
Aufgrund der hohen zusätzlichen Kosten stehen die Chancen auf eine Ausbildungsförderung nach Bafög für einen Studien-/Praktikumsaufenthalt im Ausland wesentlich höher als für eine Inlandsförderung.
Kontakt: das je nach Region zuständige Amt für Ausbildungsförderung
Antragsfrist: in der Regel sechs Monate vor Antritt des geplanten Auslandsaufenthaltes
Informationen und Antragsformulare hier

EVENTS (external):